måndag 13 februari 2012

Snabbknäpparen som slog igenom

För exakt ett hundra år sedan, den 13 februari 1912, skriver Else Kleen om Snabbknäpparen i Stockholms Dagblad. Else Kleen skrev modereportage och böcker om kläder under flera decennier i början av 1900-talet, oftast under pseudonymen Gwen. Hon var också engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt tillsammans med flera av dåtidens kvinnliga journalister som t ex Elin Wägner. I reportaget om snabbknäpparen (blixtlåset) lyckas hon på ett humoristiskt sätt få in både mode och politik.




"I ett tal för damerna framhöll för en tid sedan Oscar Bæckström att han för sin del inte kunde gå med på politisk rösträtt för kvinnorna innan dessa lärt sig att knäppa sina egna klädningar utan andras hjälp. Med den modesmak som för närvarande härskar, hade väl F.K.P.R. inte stora utsikter att nå fram till sitt mål, om rösträtten skulle förbindas med ett sådant villkor. Nu har emellertid utsikterna betydligt ljusnat, tack vare en genialisk uppfinning af en svensk-amerikan, hr P.A. Aronson.
Det är nu omkring två år sedan uppfinningen gjordes. Sedan dess har uppfinnaren vidtagit flera förbättringar hvilka äfven patenterats i alla länder. Under det senaste året har en fabrik byggts i Paris och som representant för hr Aronson har en ung svensk affärsman i Paris, hr Alfred Zetterqvist anländt till Stockholm för att arbeta in "snabbknäpparen" eller "allknäpparen" - i Frankrike kallas den "Le ferme-tout - här i Sverige. Dramatiska teaterns direktion har redan skyndat att köpa ett parti af artikeln för att använda den på klädespersedlarna vid hastig omklädsel. "
Hon fortsätter skriva om olika sorters snabbknäppare (till kläder och till tält bl a) och avslutar sedan alltihop med:
"Snabbknäpparen synes ha stora betingelser för att vinna mark i vår brådskande och nervösa tid, i all synnerhet under det kvinnomode som nu råder."
Och visst fick Gwen rätt, idag känns det svårt att tänka sig en vardag utan snabbknäppande dragkedjor. Dragkedjan, blixtlåset, snabbknäpparen- finns det fler namn?

F.K.P.R är förkortning för Föreningen för kvinnans politiska rösträtt, en förening som bildades 1903. På programmet stod: rösträtt och valbarhet för svensk kvinna på samma villkor som för svensk man.Genom att för övrigt vara politiskt neutrala kunde de ena gifta och ogifta kvinnor ur alla samhällsklasser. Efter 5 år 1908 hade de 10 000 medlemmar.  De samlade under ett flertal tillfällen in stora mängder namnunderskrifter som stöd för sina krav. 1907 fick de ihop över 140 000 namn och 1914 samlades över 350 000 namn in för att påverka den politiska makten.
Föreningen upplöstes 1921 då kvinnlig rösträtt var genomförd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

1917 års modefilm